Ove Jansson

Jag har både intressanta och utmanande arbetsuppgifter

Under Oves år inom branschen har begreppet hållbarhet fått en mer omfattande betydelse där företagets lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas. Här ger Ove Jansson som är ansvarig för Sharps kvalitet- och hållbarhetsarbete i Norden en inblick i sin vardag, och berättar vad alla kan tänka på för att göra Sharp till en mer hållbar arbetsplats.

Varför började du på Sharp efter 15 år på Svanenmärkningen?
– Jag vill bidra till förbättringar och ser möjligheter att utveckla hållbarhetsarbetet på Sharp. Efter att ha arbetat som servicetekniker och på Svanenmärkningen kändes det som ett logiskt steg – och bland våra konkurrenter är jag nog ensam om att ha den bakgrunden. Jag anser att ett bra hållbarhetsarbete ger Sharp konkurrensfördelar och är ett sätt att attrahera bra personal, fler kunder och rätt leverantörer.

Vad gör du på jobbet?
– Jag rapporterar och ansvarar för att våra ledningssystem inom kvalitet och miljö finns på plats och ger stöd inom dessa områden i Norden. Det innebär även att jag är övergripande rådgivare inom hållbarhetsområdet för företagsledningen.

Vad är ledningssystem?
– Det är en metod som genom struktur och dokumentation driver och utvecklar Sharp och säkerställa god kvalitet på produkter och tjänster – helt enkelt följer en produkt från fabrik till kund. Våra certifieringar är tydliga bevis på hur vi arbetar och fungerar samtidigt som en garant för kunder, leverantörer och personal. Det är genom tydlig struktur och instruktioner som vi kan göra Sharp både till en bra arbetsplats och ett framgångsrikt företag.

Kan du ge praktiska exempel på struktur och instruktioner?
– Det finns många att välja på, men jag kan nämna kundundersökningar och rutiner för personalen. Genom att genomföra kundundersökningar kan vi hitta eventuella brister och på så sett se vad vi kan bli bättre på. När det gäller rutiner för personalen är allt från att hantera avfall, utforma arbetsmiljön till att minska risken för korruption och mutor, men också en handbok som fungerar som instruktion för våra servicetekniker.

Vad gör du mer?
– En arbetsuppgift av många som jag känner ett speciellt engagemang för, är att jag hjälper våra KAM- och MA-säljare i alla större upphandlingar att ta fram underlag inom hållbarhet och kvalitet. Det är intressant och utmanande att se hur olika hållbarhetskrav som olika kunder ställer i sina upphandlingar.

Hur har ditt arbete förändrats under din tid på Sharp?
– Arbetet med GDPR har lyfts och blivit mer omfattande än vad jag först trodde. Detta beror främst på höjda krav från Sharp i Europa och globalt och att vi ser att vi kan få höga böter om vi bryter mot regler, så jag har full förståelse att GDPR-arbetet har blivit prioriterat.

– Sen i vårt strategiarbete för 2025 har hållbarhetsarbetet lyfts till nya nivåer och det är mycket givande och ett viktigt arbete för vår framtida utveckling i Norden.

– Det var en speciell känsla när jag medverkade till att vi på Sharp förra året lämnade vår Svanenmärkning och istället valde att utveckla användningen av den tyska miljömärkningen Blå Ängeln. För mig personligen anser jag att det var rätt steg då vi behöver vara affärsmässiga och väga in ekonomi, miljö och etik i våra beslut. Det är så vi kan skapa ett hållbart företag som kan utvecklas i framtiden.

Hur bra är vi på hållbarhetsarbete?
– Vi är inte bäst i klassen men inte sämst heller, och i Norden och framför allt i Sverige ligger vi långt framme. Kemikalieskatten, som är en punktskatt på elektronik, infördes hösten 2020 är vi ensamma om i världen, och vi är på väg att fasa ut farliga flamskyddsmedlen. Att vi har Blå Ängeln-certifieringen är ett bra bevis på att vi gör framsteg.

Vad är vi bra på?
– Våra produkter har lång livslängd tack vare att vi erbjuder service, support och uppdaterade mjukvaror. Det är bra att vi har minskat transporter, tjänsteresor och använder bilar som kan bidra till minskade utsläpp och vi använder grön el på våra kontor. Men vi kan bli bättre på att återvinna material och minska farliga kemikalier.

Vad kan vi alla tänka på för att förbättra hållbarhetsarbetet?
– Genom att granska fakta och vara intresserade ökar kunskapen och man kan ställa krav och göra val som bidrar till ett hållbart samhälle. Jag tror att man ska tänka på jobbet som man tänker som privatperson – genom att göra små förbättringar ta steg framåt.