Historical compass
Historical compass

Vår historia

Sharps långa historia av teknisk innovationer och kreativ anda

Vår historia

Namnet säger allt.

Sharp grundades av Tokuji Hayakawa – uppfinnare av världens första stiftpenna Ever-Sharp – tack vare hans vision att med nya innovationer ge användare allt bättre upplevelser. Företagets namn och hans uppfinning av bland annat stiftpennan gjorde Sharp till föregångare inom industriutveckling och nyskapande produkter.

Hayakawa grundade Sharp 1912, och var driven av stora ambitioner och en kreativ anda att förbättra företag och människors liv. Denna anda ligger till grund i Sharps kultur och dess bidrag till världen i form av teknik och tillverkning generation efter generation.

1912

Efter att ha avslutat sin lärlingsperiod inom metallbearbetningsområdet i april 1912 konstruerade Tokuji Hayakawa bältesspännet Tokubijo, vilket blev hans första designpatent. Uppfinningen bidrog till att han kunde öppna sin första metallbearbetningsbutik, vilket blev början på företaget Sharp.

Sharp belt buckle

1915

Hayakawa uppfinner den mekaniska Hayakawa-stiftpennan. Inom kort började han sälja den i sin butik under namnet Ever-Ready Sharp. Efterhand som Ever-Sharp-pennan blir allt mer känd, inspirerar den till namnet på det företag vi idag känner som Sharp.

Mechanical Pencil

1925

Efter att Hayakawa flyttat sin verksamhet till Osaka kan man 1920 läsa i tidningarna att Japan kommer att starta radioutsändningar 1925, vilket tänder en gnista hos Hayakawa. I april 1925 har hans team konstruerat en kristallradiomottagare under Sharps varumärke. Försäljningen startade i juni och markerade Hayakawas inträde på elektronikmarknaden.

 

Sharp crystal radio

1959

Hayakawa börjar forska på halvledarteknik och solcellselement som omvandlar solljus till elektricitet. Den var eftertraktad framförallt i bergsområden och havsmiljöer där det var knappt om el.

1976 börjar rymdindustrin utnyttja företagets arbete med solcellsteknik.

Solar cell

1960

Under 1960-talet då hushållsmaskiner börjar efterfrågas allt mer, sker stora framsteg inom forskning, utveckling och produktion av elektronisk och elektrisk apparatur för t.ex. kök och badrum. Företaget börjar utveckla mikrovågsugnar 1960, och lanserar modellen R-10 på 1 kW för massproduktion endast två år senare.

Japan's first micro-wave oven

1970

1 januari 1970 byter Hayakawa Electric Co. Ltd (grundat i maj 1935) namn till Sharp Corporation. Hayakawa vill ha ett namn som avspeglar företagets forskning och innovation inom ny teknik såsom halvledarkomponenter.

 

Sharp logo

1972

Sharp utvecklar företagsprodukter med hjälp av kunskaper och teknik hämtade från den elektroniska kalkylatorn, och moderniserar butikerna med nya kassasystem och betalningsterminaler. Exempel på dessa är fakturerings- och datainsamlingsfunktioner som används av till exempel Coca-Cola.

POS system

1972

I januari lanserar Sharp marknadens första kopiator SF-201, som åtföljs av ytterligare två massproducerade modeller samma år, vilket innebär ett gigantiskt utvecklingssteg för Sharp. Sedan dess har den globala produktionen av Sharps kopiatorer ökat stadigt, och uppgick 2009 till mer än 15 miljoner enheter.

First ever copier

1973

Sharp lanserar i juni 1973 världens första elektroniska LCD-kalkylator i fickstorlek med COS-teknik (Crystal on Substrate) – EL-805 Liquid Crystal Compet. Tack vare LCD-skärmen är kalkylatorn mycket lätt och endast 20 mm tjock, och har ett AA-batteri med hela 100 timmars drifttid.

LCD Calculator

1991

Efter ett intensivt utvecklingsarbete inom LCD-området (Liquid Crystal Display) och endast sex år efter lanseringen av en prototyp lanserar Sharp marknadens första vägghängda TV, 9E-H-serien med en 8,6" TFT LCD-färgskärm, vilket är marknadens största vid denna tidpunkt.

wall mounted LCD tv

2000

Sharp utvecklar jonluftreningstekniken plasmakluster; en teknik som innebär ett stort innovationssteg inom luftrening. Efter omfattande forskningsarbete upptäcker teamet att joner som krävs för effektivare luftrening kan genereras med hjälp av plasmaurladdning, och skapar en luftrenare med plasmakluster.

Air purifier

2005

Sharp lanserar 65"-skärmen LC-65GEI i augusti 2005, och befäster därmed företagets plats som ledare på LCD-marknaden för platta bildskärmar. Serien består av ett brett sortiment stora bildskärmar med full HD-upplösning och miljöanpassad design.

Sharp 65 inch tv

2005

Sharp lanserar färgskrivaren MX-2700FG. I takt med att företagen utvecklas och kontoren vill ha färgutskrifter istället för svartvitt blir de digitala multifunktionsskrivare allt mer avancerade med bättre färgprestanda, högre utskriftskvalitet, bra affärslösningar, miljöanpassade funktioner och hög säkerhet. 

Sharp's MX-3200FG

2005

Sharps solpaneler täcker fasaden på Manchesters högsta (122 meter) byggnad CIS Tower. Den har 7 244 solpaneler på 80 W vardera och genererar 391 kW, vilket innebär att det är europas största kraftgenererande kommersiella anläggning.

Manchester's CIS Tower

2011

Sharp lanserar marknadens första interaktiva skrivtavla med pekskärmsteknik som kan visa såväl stillbilder som rörliga bilder och datorskärmar i mycket hög upplösning. Den medföljande programvaran möjliggör smidig interaktion via pekteknik, som gör att användarna kan skriva anteckningar direkt på skärmen med en inmatningspenna eller ett finger, zooma in och ut och bläddra mellan sidor. 

Interactive Whiteboard

2018

Sharp bibehåller sin position som marknadsledare genom att i maj 2018 lansera marknadens första 8K-bildskärm i storleken 70" LV-70X500E. Denna följs 2021 av världens största 8K-skärm, 120" 8K UV²A LCD. Med bildskärmar som återger en högre upplösning än det mänskliga ögat kan uppfatta kan Sharp nu presentera en produkt som transformerar användarens visuella upplevelse.

Sharp 8K display

2019

Sharp lanserar Windows collaboration display som använder AI, IoT och smarta verktyg för att skapa en mer produktiv arbetsmiljö för ökad informationsutbyte och samarbete. Under pandemin 2020–2021 har affärsverktyg för interaktiv kommunikation och samarbete varit avgörande för att förena människor.

Windows Collaboration Display

2021

Sharp etablerar en ny europeisk avdelning för IT-tjänster för att tillhandahålla kundtjänst, teknisk support, cybersäkerhet och underhållstjänster till företag över hela Europa.

Sharp IT Services logo

2022

Under 2022 kan vi fira att det var 50 år sedan vi lanserade vår första skrivare.

Sharp 50th Anniversary logo