People working in an office
Simon Hero 2560 x 800px

Skrivare och kopiatorer

De är självklara på alla kontor och många arbetsplatser. Här får du tips på vad du ska tänka på när du ska välja skrivare och kopiator.

Produkter
IT-produkter
Kassor & betallösningar
Solenergi

Vad kan multifunktionsskrivare göra?

Det kan verka övertydligt men förr var det skillnad på en skrivare och en kopiator. En skrivare skrev ut och en kopiator kopierade dokument. Nu finns multifunktionsskrivare som kombinerar dessa funktioner och kan kallas både skrivare och kopiatorer.

Idag kan en allt i ett skrivare, som även kan kallas multifunktionssystem (mfp) göra så mycket mer än bara skriva ut och kopiera. De kan scanna, faxa och arkivera dokument. Du kan också lägga till funktioner för efterbehandling som hålslag, häftning och till och med ta fram en broschyr.

Från pixlar till papper

Det är några saker du ska fundera extra på när du ska hitta den perfekta skrivaren eller multifunktionsskrivare. Behöver du kunna skriva ut i färg eller räcker det med svartvitt? Vill du bara skriva ut i A4-format eller finns det behov för utskrifter I A3?

Sen är det också frågan om hastighet. En bordsskrivare eller – multifunktionsskrivare kanske räcker för mindre arbetsgrupper medan ett högvolymssystem passar bättre på ett stort kontor eller i ett utskriftsrum där behoven ser annorlunda ut.

A man using a printer

Behöver din skrivare lösningar för dokument- och utskriftshantering?

Mjukvaror behövs för att se till att kopiatorn används på ett både säkert och effektivt sätt. Till exempel ge vissa avdelningar möjlighet till färgutskrift eller dubbelsidig utskrift samtidigt som andra inte behöver dessa funktioner, hindras från att göra det.

Med en mjukvara för utskriftshantering kan du få både kontroll och översikt över alla dina skrivare och multifunktionsskrivare. Med mjukvara för säkra utskrifter kan du lägga till säkerhetsfunktioner, allt för att hålla data skyddad samtidigt, som du kan minska pappersförbrukningen.

Office workers using PCs at desks

Behöver alla skrivare och multifunktionssystem säkerhetsfunktioner?

Ja, är det korta svaret. Du kanske inte tänker spontant på att skrivare behöver säkerhetsfunktioner, men de behövs. Skrivare har samma typ av komponenter som din dator och de är utsatta för hackare på samma sätt.

Skrivare och kopiatorer bör alltså ha bra säkerhetsfunktioner för att skydda din data. Se till att du har:

 • Self-healing firmware
  självläkande mjukvara som återskapar inställningar och gör back-up
   
 • Whitelist
  whitelist  ger godkända applikationer tillgång till systemet
   
 • S/MIME kryptering av e-post
  kryptering för att förhindra obehöriga att läsa e-post som skickats via skrivaren
Man-pressing-lock-icon-on screen