Per-Åke Abrahamsson servicetekniker för kassa och betallösningar

Per-Åke hjälper våra kunder att ta betalt

Per-Åke Abrahamsson är servicetekniker för kassa och betallösningar på Sharp. Han bor i Västerås och har Mälardalen som sitt arbetsområde. Per-Åke installerar kassasystem, utbildar kunder och tycker att han har ett roligt och viktigt arbete. Han vill hjälpa våra kunder att sälja och ta betalt så snabbt och smidigt som möjligt.

Vad gör du på jobbet Per-Åke?
- Kortfattat jobbar jag med nyinstallation eller utbyte av kassasystem och utbildning av personalen. Jag utgår från Västerås, arbetar i hela Mälardalen från Nynäshamn till Norrtälje, från Lindesberg till Nyköping. Det är ett stort geografiskt område så det blir långa resor. För mig är det oftast tidiga mornar som gäller för att kunna göra jobbet klart hos en kund innan de ska öppna för dagen.

Installationer, integration och rutiner
- Jag gör installationer av kassasystem i butiker, restauranger, barer, salonger och kiosker. En annan del är att programmera material som jag fått från kunden eller via våra säljare Per Olsson och Petra Pettersson. De har första kontakterna med kunden och kan förse mig med priser och varugrupper och även logotyper som ska finnas på kundkvitton och fakturor. Sen ser jag till att integration med bokföring och betalning fungerar enligt kundens önskemål.

- En annan viktig del är att kunna hjälpa kunden att skapa rutiner för återköp, presentkort, tillgodokvitto och fakturering. För klädbutiker som har stor omsättning på varor gäller det att få in nya artiklar på ett smidigt sätt. Jag tar även hand om begagnade system och återvinner uttjänade kassor.

Utbildning
- Många tycker att det roligt med nytt kassasystem och jag hör ofta att personalen berättar för sina kunder att kassan är ny. Den är en viktig del i våra kunders verksamhet och många känner nog lite nystartskänsla. Ibland händer det att jag möter oro hos några kunder, dom kan vara rädda för det nya. Då är viktigt att kunna prata och lugna dem och inge trygghet.

Vad är roligast med jobbet?
- Att träffa alla olika människor! Det är så trevligt att besöka kunder och jag blir alltid väl mottagen. Jag håller även utbildningar och många gånger är alla i personalen på plats. Datakunskaperna kan verkligen variera så det gäller att anpassa sig efter deltagarna.

Vad har hänt sen du började 2012?
- Kassalådor med kontanter har definitivt försvunnit, nu är det 95% kortbetalning som gäller. Det är otroligt bra att vi kan erbjuda Swish för det är viktigt för många och kan underlätta när gäster ska dela notan på krogen. Nu är det också viktigt med nätverksuppkoppling.

Vår support är världsbäst
- Vår support är världsbäst! Den är öppen 365 dagar om året och du blir alltid vänligt bemött och får mycket kunnig hjälp via telefon, det är ganska unikt då de flesta använder chatt och e-post. Ibland kan det vara svårt för kunden att säga vad felet är, eller att minnas felmeddelanden. Då är det otroligt bra att vår support kan fjärrstyra kassasystemet och mycket enklare hjälpa våra kunder.

Vad gillar du göra på fritiden?
- Förr höll jag på med bandy och fotboll både som spelare och tränare och sen barnsben har jag åkt slalom. Under många år körde jag motorcykel och jag kombinerade knuttelivet med dans. Jag har gått buggkurs, tävlat i gammaldans och dansat folkdans i både Frankrike och Ungern. Nu är det styrketräning och skötsel av hus och hem och att umgås med barn och barnbarn.

Vill du berätta lite om din bakgrund
- Jag är född och uppvuxen i Fagersta och i grunden är jag elektriker och började jobba med styrning av maskiner på en fabrik. Jag tröttnade på att jobba natt och ville komma vidare så jag gick en datautbildning som verkligen låg helt rätt i tiden. Vi var så eftertraktade på arbetsmarknaden att företag kom till skolan för att ragga personal. Jag fick jobb i Västerås och flyttade dit. Jag har alltså jobbat sedan 1984 med att installera datorer.

- Nu påminns jag ständigt om att allt kretsar runt kassasystemet - för att det är viktigaste delen i många verksamheter. Jag vill ha nöjda kunder som kan ta betalt för sina varor och tjänster.