Kontakta oss

Zaha Hadid Architects väljer Sharps interaktiva BIG PAD-skärmar för ett snabbare arbetsflöde

Vid design av en bro, en flygplats eller ett operahus krävs inte bara kreativitet och skicklighet utan också punktlig och snabb kommunikation av idéer. Zaha Hadid Architects valde Sharps interaktiva BIG PAD-skärmar för effektivare samarbete och för att spara tid och pengar.

Denna ansedda arkitekt- och designbyrå driver projekt över hela världen och har sitt huvudkontor i Clerkenwell, Londons designdistrikt. Företaget, Zaha Hadid Architects, huserar i två byggnader i området, och har bland annat ett offentligt galleri med en utställning med prisbelönta projekt. På fyra av sina fem kontorsvåningar har man installerat Sharps interaktiva BIG PAD-skärmar levererade av DisplayPoint, som ett kommunikationsverktyg för byråns interna designteam


Utmaningar

Design tar tid och är en konsultativ process. Från planeringsstadiet till initiala ritningar, omarbetningar och modeller har arkitekterna och konstruktörerna otaliga diskussioner och behöver göra många ändringar innan de och klienten har ett färdigt koncept.

Harry Ibbs, vd för BIM & Workflows, förklarar att företaget letade efter sätt att spara tid i denna process genom införandet av nya digitala verktyg: 

”Vi behövde verkligen bli mer effektiva i processen att diskutera idéer och göra ändringar. Normalt går det till så här: Vi gör en utskrift av en design, sitter ned med hela teamet runt ett bord, skissar ändringar på utskriften, scannar in dem, mejlar dem, fortsätter arbetet utifrån den nya versionen och så vidare. Allt detta tar en massa tid och administration som bromsar hela teamet.” 

”Det går mycket snabbare att åskådliggöra idéer på en skärm, diskutera dem och markera ändringarna direkt på skärmen istället för att göra utskrifter att arbeta med. Så vi insåg att vi behövde investera i stora, interaktiva skärmar som vi kan använda i hela gruppen.” 

Det var avgörande att den valda utrustningen kunde återge färger korrekt. Om färgerna som presenteras för klienten inte motsvaras i den färdiga produkten så har inte förväntningarna uppfyllts. 

Ytterligare en utmaning för Zaha Hadid Architects var hur idéer på ett enklare sätt skulle kunna delas med teammedlemmar på olika platser över hela världen, och ha mer produktiva videokonferenssamtal:

”När vi tidigare behövde visa exempelvis en bild från en skärm för en kollega på en annan plats var vi tvungna att hålla upp en bärbar dator eller surfplatta framför webbkameran, eller använda FaceTime på en mobiltelefon och vända den mot skärmen. Det var ingen effektiv metod” säger arkitekten Shao-wei Huang.


BIG PAD-lösningar

Efter undersökning av olika alternativ och demonstrationer i Sharps utställningslokal valde Harrys team att investera i fyra interaktiva BIG PAD-skärmar för varje designteams mötesutrymme. 

”Att hitta den rätta lösningen gjordes inte på fem minuter; det krävdes snarare ett års efterforskning av vilken skärm vi skulle satsa på. Vi drog slutsatsen att Sharp hade den bästa tekniken” säger Harry.

SHARPS INTERAKTIVA BIG PAD-SKÄRMAR FÖR MÖTEN

På fjärde våningen utnyttjar ett designteam ständigt en 70” BIG PAD (PN70TW3A) för designarbete och videokonferenser. Skärmen är placerad i en informell arbetshörna i ett rumshörn, och används mellan fem och tio gånger om dagen för videosamtal med det globala teamet. Den är placerad på ett portabelt stativ så att den kan flyttas till olika delar av rummet efter behov, istället för att vara fast monterad på väggen. 

Cristiano Ceccato, biträdande direktör, förklarar: ”För denna våning bestämde vi oss för en skärm i Full HD-upplösning (1920 x 1080), då denna upplösning är perfekt för våra behov. Vi övervägde Ultra HD-upplösning (4K) – som vi använder på ett annat våningsplan – men för videokonferenser har vi inget behov av så hög upplösning, utan detta kan istället skapa fördröjningar i videosamtalet.”

Cristiano använder GoToMeeting för att kommunicera med sina globala team och klienter, och gör i samverkan med deltagarna ofta ändringar direkt på skisserna under samtalet.

”Även personen på andra sidan kan göra ändringar på skisserna, och på så sätt illustrera sina önskemål. Vi kan dela innehåll. Genom att vi kan agera snabbt, göra markeringar och ändringar, vrida och vända på saker och ting, spela in det som händer etc så kan vi ha sådana här sessioner väldigt frekvent, snabba på projektets utveckling och säkerställa att alla har förstått alla detaljer.”


SHARPS BIG PAD MED 4K-UPPLÖSNING OCH PCAP-TEKNIK  

På första våningen sitter ZHCluster-teamet, som arbetar med design tidigt i processen. Teamet ansvarar för att arbeta fram djärva designförslag och implementera den allra senaste tekniken. 

”Vi specialiserar oss på avancerad design för våra uppdrag samt tävlingsbidrag” säger Paulo Flores, Senior Associate. ”Alla nya uppdrag startar här. Vi utvecklar några idéer, koncept och analyser som sedan utmynnar i ett slutligt designkoncept. Därefter fortsätter den övriga designpersonalen att utarbeta förslaget.”

Paulo och hans team valde en 4K BIG PAD (PN70TH5) tack vare dess ultrahöga upplösning. Skärmen är installerad i ena änden av ett stort mötesrumsbord i det öppna kontorslandskapet, och kan användas spontant utan föregående bokning. 

Den stora detaljrikedomen hjälper dem, och deras klienter, att presentera och studera bilder och skisser med maximal tydlighet och skärpa. ”Skärpan är mycket betydelsefullt för oss i vår presentation av geometriskt innehåll, och för hur bilderna upplevs i möten med andra människor” säger Paulo.

4K BIG PAD-skärmen har många funktioner som gör det enkelt att skriva och rita, inklusive Pen-on-Paper-teknik baserad på PCAP-teknik med smidig och mycket snabb respons. 


BIG PAD 

”Vi blev förälskade i skärmen direkt. Vi tycker om att arbeta med händerna, något som vi kan göra med BIG PAD. Den hjälper oss att vara mer aktiva, mer intuitiva” säger Paulo. ”Med en projektor kan man inte interagera med bilden. Vi har inte använt vår projektor sedan vi skaffade BIG PAD.” 

Oavsett om det gäller att göra fjärranteckningar på en skiss under ett konferenssamtal eller visuellt förklara en liten detalj för teamet på en 4K-skärm så har Zaha Hadids val att utnyttja Sharp-teknik varit synnerligen givande.

”För koordinering av projekt är det här det bästa och mest praktiska verktyg vi kan ha” säger Shao-wei Huang. Paulo lägger till ”den inspirerar till kommunikation, och människor kan snabbt samlas runt skärmen. Skisser kan omgående integreras i diskussionen.” 

”Detta bidrar i hög grad till förkortade ledtider och lägre kostnader, och gör att vi kan agera mycket spontanare då vi kan ha oförberedda diskussioner” säger Cristiano.

Företaget har nyligen kompletterat med en BIG PAD 50” (PN50TC1) till ledningens kontor, och överväger att skaffa ytterligare interaktiva skärmar till övriga lokaliteter.

Kontakt

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social