Kontakta oss

UV²A-teknik

Utvecklingen av UV²A-teknik innebär ett stort framsteg beträffande bildkvalitet och energieffektivitet hos LCD-skärmar – och är därför särskilt betydelsefullt för nästa generation Sharp LFD- och BIG PAD-modeller.

Den nya UV²A-fotoinriktningstekniken möjliggör exakt inriktning av flytande kristaller i moderna LCD-skärmar med hjälp av UV-ljus, med en högdynamisk kontrast på 2 000 000:1 och en ljustransparens som är över 20 procent högre.

1* Ultraviolett ljus
2* Inriktningsskikt med polymerkedjor
3* Glassubstrat

Sharp använder UV²A-teknik för att förbättra de viktigaste egenskaperna hos LFD- och BIG PAD-modeller. Resultatet: riljant bildkvalitet och enastående energikarakteristik.

Orienteringen av flytande kristall-molekyler i en viss riktning är avgörande för bildkvaliteten och energiförbrukningen hos LCD-skärmar.
Ju mer exakt molekylerna placeras, desto bättre statisk kontrast, ljustransparens hos skärmen och betraktningsvinkel.

Med ASV-tekniken (Advanced Super View), som redan används i flertalet av de senaste LFD- och BIG PAD-modellerna, sätter Sharp redan nya tekniska standarder. I UV²A-tekniken kombineras nu Sharps egna UV-strålnings- och processtekniska lösningar med speciellt utvecklade ytmaterial.

Det speciella med UV²A-tekniken är mikrostrukturen som skapas via ett särskilt polymerskikt på skärmens glasyta. Detta är det så kallade inriktningslagret. Polymerkedjorna på skiktets yta kan riktas in fotometriskt med hjälp av UV-ljus. Den här ribbade mikrostrukturen medger extremt precis styrning av kristallmolekylernas inriktning. Lutningsvinkeln för kristallmolekylerna, med en storlek på bara ca två nanometer, kan riktas in till närmaste pikometer.

1* Flytande kristaller
2* Inriktningslager
3* Glassubstrat

Den precisa inriktningen av de flytande kristallerna med UV²A-teknik ger två effekter som avsevärt bidrar till bättre bildkvalitet och energieffektivitet hos LCD-skärmar:

Den första är att när pixlarna blir svarta så tränger nästan inget ljus genom panelen. Detta ökar det dynamiska kontrastförhållandet till över 2 000 000:1 och medger återgivning av extrema svartnivåer.

Den andra effekten är att UV²A-tekniken ökar LCD-skärmens ljustransparens med över 20 procent. Detta betyder effektivare utnyttjande av bakgrundsbelysningen, vilket i sin tur innebär klarare och mer levande färger, samtidigt som det sparar energi.

X-Gen-paneler

X-Gen-panelens förbättrade pixelstruktur medger nu otroliga kontrastförhållanden. I kombination med den nya LED-bakgrundsbelysningen i Sharps LFD- och BIG PAD-modeller uppnås värden på minst 2 000 000:1.
Resultatet:

  • Svartare svart
  • Mer levande färger
  • Större djup i bilden