Kontakta oss

Sharps fältsekventiella prototypskärm vid ISE 2017 – vad är det?

London, 06.02.2017

Field Sequential Display (FSD) är en ny fältsekventiell skärmteknik. Nedan granskar vi den prototyp som Sharp visar upp vid ISE och hur den fungerar.

Integrated Systems Europe-mässan (ISE) är ett årligt evenemang där Sharp visar upp sina spännande nya skärmar som företaget planerar att lansera under året.

Mässan är också ett storartat tillfälle att visa upp framtida teknik som Sharps forsknings- och utvecklingsavdelning arbetar med. Förra året eggade vi publikens fantasi med en verkligt imponerande 8K-skärm, som tilldelades ISE Product Award 2016. Vid ISE 2017 visade vi upp en helt ny skärmteknik; Field Sequential Display (fältsekventiell skärm).

FSD är en teknik som fungerar på ett helt annat sätt än de skärmtekniker som finns tillgängliga idag, såsom LCD, OLED och plasma. 17"-panelen i Sharps monter 12/E76 var en prototyp utvecklad i Japan som har potential att användas i många olika typer av produkter, från digitala reklamskyltar till utrustning för underhållning och nöje.

FSD är en teknik där inget färgfilter eller fosforskikt krävs. Men det är inte den enda skillnaden jämfört med andra skärmtekniker.

Dagens LCD-skärmar har den gemensamma egenskapen att de använder röda, gröna och blå pixlar (RGB) för att samtidigt skapa en bild, ett bakgrundsljus (som alltid är på) och ett färgfilter som producerar färger. Detta betyder att pixlarna konstant lyser, och att endast fem till sju procent av ljuset når skärmens frontyta till följd av LCD-teknikens låga verkningsgrad.

I jämförelse återger en FSD-skärm RGB-färgerna sekventiellt, vilket betyder att varje färg skapas intermittent istället för att alla pixlar lyser konstant. En LCD-skärm har 60 Hz uppdateringsfrekvens jämfört med FSD-skärmens 180 Hz. Eftersom det mänskliga ögat inte kan uppfatta sådana snabba växlingar upplevs bilden dessutom lugnare och skarpare.

FSD-prototypen som Sharp visar upp har förbättrats ytterligare med en fjärde färg; vit (när de tre RGB-dioderna lyser samtidigt). Detta ökar skärmens effektivitet, ljusstyrka och färgomfång avsevärt, plus att uppdateringsfrekvensen kan ökas till 240 Hz.

Sharps FSD-prototyp ska betraktas som en hybridskärm då de sekventiella lysdioderna används tillsammans med en LCD-standardpanel.

Alla dessa teknikfördelar i kombination gör FSD-tekniken synnerligen energieffektiv samtidigt som den har potential för mycket hög ljusstyrka. Detta beror på, till skillnad från LCD-tekniken, att den största delen av det genererade ljuset når skärmytan och skapar en skarp och ljusstark bild.

Detta medför dessutom lägre energiförbrukning och en mer miljövänlig skärm.

Sharp utvecklar och utvärderar fortlöpande prototypskärmar inom flera olika tekniksektorer, där FSD är ett av våra forsknings- och utvecklingsområden. Tiden och ytterligare investeringar avgör om och när FSD är en teknik som kommer att lanseras på marknaden.

Kontakt

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social