Kontakta oss

Sharp 8M-B80AX1E: Nya funktioner hos andra generationens 8K-skärmar från Sharp

Sharp 8M-B80AX1E, vår senaste 8K-skärm, bygger på samma teknik som vi använde i LV‑70X500E – världens första kommersiellt tillgängliga 8K-skärm – men erbjuder ännu bättre möjligheter till visning av innehåll med hög kvalitet. Här presenterar vi de nya och förbättrade funktionerna hos vår 8K-skärm.

Sharp 8M-B80AX1E lanserades i Europa vid 2019 års upplaga av mässan Integrated Systems Europe (ISE). Besökarna imponerades av skärmens bildkvalitet, med fantastisk detaljåtergivning och ljusnivå. Liksom vår första skärm av detta slag är detta för närvarande den enda 8K-skärm som använder processorkraft i stället för uppskalning för visning av ytterst detaljerat 8K-innehåll.


Nya funktioner i andra generationens 8K-skärm från Sharp

Skärmen har gjorts större (80 tum, dvs. 203 cm diagonallängd) och ger verklig 8K‑upplösning med 7 680 x 4 320 pixlar i bildformatet 16:9. Det är fyra gånger så mycket som upplösningen hos en standardskärm med 4K och hela 16 gånger så mycket som en full‑HD‑skärm.

Det innebär att betraktaren inte kan uppfatta pixlarna på skärmen. Samtidigt ger denna nya standard inom bildkvalitet organisationer en chans att snabbt skapa eller analysera extremt detaljerade data, vilket ger ökad produktivitet och effektivare beslutsfattande.

Sharp 8M-B80AX1E har den högsta ljusnivån någonsin för en Sharp-skärm: vid standardanvändning är luminansen 800 cd/m2, och som mest har skärmen en luminans på 4 000 cd/m2 via HDR.

Sharp 8M-B80AX1E har dessutom 10-bitars utökat färgomfång, som omfattar 82 % av färgomfånget enligt sändningsstandarden BT.2020, som är de parametrar som fastställts för ultra HD-televisionssystem för produktion och internationellt programutbyte.

Moderna skärmar behöver en uppdateringshastighet på 60 Hz för att klara av videor med snabba rörelser och bildbyten. I Sharp 8M-B80AX1E har vi lagt extra tonvikt på video, genom att inkludera en bildhastighetsfördubblare på 120 Hz som standard. Det betyder att du får perfekta detaljer även i en mycket snabb och intensiv video.

Vi såg även över uttagen på baksidan av skärmen för att framtidssäkra vår produkt. Den aktuella HDMI2.0a-standarden följs, med fyra uttag som gör det möjligt att dela 8K-innehåll. Men vi har också lagt till ett HDMI2.1*-uttag så att du kan koppla in enheter med en enda sladd, vilket innebär att det går betydligt snabbare att iordningställa enheten för användning. (*Kan användas efter en firmware-uppdatering i juni 2019.)

 

Det perfekta valet för företag 

Den nya standard som införs med Sharp 8M-B80AX1E tillgodoser behoven hos ett allt större antal organisationer, särskilt dem som använder sig av sofistikerade digitala ritningar som skapats med hjälp av CAD- eller CAM-program. Hittills har den främsta begränsningen alltid varit kapaciteten att visa information med exceptionell klarhet och skärpa.

Men tack vare Sharp 8M-B80AX1E kan nu även de mest komplexa ritningar granskas in i minsta detalj. Eftersom skärmen ger verklighetstrogna bilder är det också enklare att använda teknik för virtuell verklighet, så att man lättare kan bedöma hur nya produkter eller apparater kommer att se ut och fungera i verkligheten.

 

Naturtrogen video

Att producera video av hög kvalitet är naturligtvis A och O inom tv-branschen. Med Sharp 8M-B80AX1E går det att redigera bilder och video med extremt hög upplösning för att skapa innehåll som är oerhört realistiskt.

 

Fler detaljer, större kontroll

I vissa sammanhang kan förmågan att spåra viktig information ha avgörande betydelse, och tillgång till tillförlitliga bilder av god kvalitet kan hjälpa till att fatta snabba, säkra beslut. Exempelvis måste flygledare i dag hålla reda på tusentals flyg som visas på skärmen som olika linjer och symboler.

Övervakningspersonal och räddningstjänst måste ha översyn på ett stort antal bilder från övervakningskameror på en enda skärm. Ju större upplösning desto mindre risk för att man missar en olycka, eller att misstänkta kommer undan för att man inte har tillgång till tydliga ansiktsbilder. Kollektivtrafikaktörer kan också övervaka flera fordons rörelser samtidigt, så att trafiken flyter på bättre och man kan undvika förseningar.

 

Snabb och precis dataanalys

Inom vissa branscher är det viktigt att saker och ting händer snabbt. Det är fallet för energiföretag, i finanscentrum och på börsen. Varje dag måste bankanställda och börsmäklare snabbt bearbeta ett oavbrutet flöde av grafik, bilder och skärmar med text i litet format, samtidigt som ett enda misstag i avläsningen av all denna komplexa information, t.ex. en missad siffra, kan orsaka stora förluster.

Det innebär att möjligheten att bearbeta en stor mängd information, som är både tydlig och lätt att läsa, på en enda skärm kan öka produktiviteten och minska riskerna.

Men vi tror inte att 8K har en framtid bara inom dessa branscher. Även inom vården finns det ett behov av kvalitetsskärmar för analyser, och eventuellt även för ytterligare, framtida användningar.

På kortare sikt kan 8K användas för bättre kvalitet på livesändningar och tv. Redan nu håller man på att förbereda sig inför OS i Tokyo 2020, som kommer att bli det första evenemanget att filmas och sändas i 8K.

Sharp 8M-B80AX1E finns tillgänglig på den europeiska marknaden från och med maj 2019.

Kontakta

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social