Kontakta oss

Fallstudie: Bättre basketträning med BIG PAD

Sharps interaktiva BIG PAD-skärm används på allt mer innovativa sätt. Ett av den spanska basketligans topplag använder numera BIG PAD för att analysera sitt eget och sina motståndares spel och förbättra sina resultat.

Club Joventut de Badalona är ett av de mest spännande basketlagen i första divisionen i Asociación de Clubs de Baloncesto (ACB), Spaniens främsta basketliga. Laget kallas La Penya ("klubben") av sina fans och är ett av bara tre lag som aldrig har flyttats ner från den spanska ligans första division.

Klubben grundades 1930 och har Palau Olimpic de Badalona i Barcelona som hemmaarena. År 1994 blev laget det första i Katalonien att vinna FIBA European Champions' Cup, som nu kallas Euroleague.

När Carles Durán blev huvudtränare för Club Joventut de Badalona i februari 2018 visste han att han ville modernisera lagets träningsstrategi. Sedan han började i klubben har han letat efter rätt verktyg för att analysera både lagets eget och motståndarnas spel på en enda skärm. Han hittade det han sökte i Sharps interaktiva skärm BIG PAD PN-70TB3 i kombination med särskild programvara för idrottsträning som gör det mesta av Sharps pennprogramvara.

Sharps BIG PAD PN-70TB3 är en 70-tums interaktiv skärm med tio kontaktpunkter, som kan användas av upp till fyra personer samtidigt men touchpenna eller fingrar. Den är det perfekta valet för presentationer, diskussioner och livliga åsiktsutbyten.

Men hjälp av en touchpenna kan användarna enkelt starta och visa menyn för Sharps pennprogramvara, som ger enkel tillgång till olika inställningar och funktioner. Olika inställningar, för t.ex. färg och strecktjocklek, kan användas för varje penna.

Carles Durán anser att utrustningen från Sharp har haft en positiv inverkan på lagets resultat, och den har blivit en viktig del av träningen. "Vi använder BIG PAD varje dag när vi tränar. Vi har skärmen vid sidan av planen, så att vi kan använda den för att illustrera viktiga punkter på direkten."

Tränarna analyserar först all värdefull information i videor av motståndarlagen. Sedan klipper de ner filmen så att bara de viktigaste bitarna är kvar och visar spelarna dessa på Sharps BIG PAD-skärm. Med hjälp av kommentarprogramvaran kan de sedan interagera direkt med skärmen, så att spelarna kan se i realtid hur de kan förbättra sitt spel.

"Jag kan rita på skärmen för att visa tydligare vad jag menar", säger Carles. "Det gör att alla spelare kan förbättra sitt spel, så att vi blir bättre som lag."

Jaka Lakovic är en av de biträdande tränarna i klubben och förstod på en gång fördelarna med de nya skärmarna och programvaran. "Med Sharps nya teknik kan vi presentera all information för spelarna på plats och vi kan rita direkt på skärmen medan vi håller en presentation. Det gör att spelarna lättare kan se hur de kan förbättra sig och få bättre resultat på plan."

Pau Del Tío, en annan av de biträdande tränarna, hade följande att säga: "Vi håller möten både före och efter matcherna, och ibland även individuella möten, för att analysera motståndarlagets strategi. Sharp hjälper oss att utnyttja skärmresurserna till max, och det är väldigt enkelt att interagera med skärmen eftersom den bildprogramvara som används är en vanlig sort som man känner igen från t.ex. surfplattor."

Carles Durán har bara kunnat hitta ett enda fel med det nuvarande systemet: "Den enda nackdelen är att vi inte kan ta med oss BIG PAD när vi reser", säger han med ett leende. Det visar med all önskvärd tydlighet vilken tillgång skärmen är för laget.

Se själv hur Club Joventut de Badalona använder Sharps BIG PAD och programvara för idrottsträning:

 

Kontakta oss gärna för mer information om Sharps interaktiva BIG PAD-skärmar.

Kontakt

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social